OHMYGOSSIP — Särtsakas ja tubli elustiiliblogi Stellarium looja ja 9-aastase tütre Rene ema Stella K. Wadowsky räägib Ohmygossip.ee’le oma emadepäeva traditsioonidest ning ütleb, et ise emana on tal rõõm näha kuidas väikeses inimeses kasvab kohusetunne ja vastutus. Samuti ütleb ta, et pole emana pidanud millegist loobuma: “Ka lapsega koos saab unistusi täita ning suuri ja väikseid tegusid korda saata. Ma pole pidanud mitte millestki loobuma.”

Juba homme on emadepäev! Mida teile see päev tähendab? Kas teil on selle päevaga seoses välja kujunenud ka mõni kindel rutiin-traditsioon?
Emadepäev on minu jaoks mitmel põhjusel väga tähtis. Esiteks on üks minu esimestest mälestusest seoses iseendaga seotud just emadepäevaga. Mäletan, kuidas minu isa andis mulle väikese lillebuketi ja ütles: “Täna on emadepäev, anna lilled emale!”. Meenub, et selles buketis olid kollased lilled, päike paistis aknast sisse, andsin lilled emale, ta kallistas mind ja mul on meeles mu ema jahedad käed. Emadepäev on meie peres olnud alati väga tähtis, seda enam, et ema meelehärmiks naistepäeva ei tähistatud. Seega keerleb emadepäev minu jaoks esmalt minu emakese ümber, kelle juurde me igal aastal külla lähme. Tavaliselt on meil pikk lõuna, mis algab keskpäeval ja venib õhtusse, kuniks joome teed ja sööme kooke. Mul on traditsioon, et kingin juba aastaid oma emale emadepäevaks mõne uue parfüümi. Kuid sarnaseid päevi pika lõunaeinega on meil aastas palju rohkem. Ma väärtustan väga emadepäeva, kuid arvan, et lilli võib emale viia tihedamini ja selliseid pikki lõunaid võib teha samuti korra kuus.

Teadagi on emad õnnelikud, kui nende lapsed on tublid ja terved. Mis on aga need igapäevased asjad, mis teid oma tütart nähes rõõmustavad?
Last kasvatades on nii rõõmu kui ka pea kratsimist. Minule teeb rõõmu see, kui näen, et väikeses inimeses kasvab kohusetunne ja vastutus. Näiteks vaatab Rene igal õhtul ise kella ja hoolitseb selle eest, et oleks punkt kell 21.00 voodis. See tundub lugejale ehk väike asi, kuid mind rõõmustab väga. Ta on ka koolis palju hoolikam ja nutikam, kui olin mina ja see teeb mind vast kõige õnnelikumaks. Tõsi, tal on vedanud heade õpetajatega, kellest ta väga hoolib ja kes oma õpilastest hoolivad. Minul omal ajal seda luksust polnud ja üldse olin paras tuisupea … Samas ei mõista ma, miks peame abikaasaga oma lapsele ühe päeva jooksul seitse korda ütlema, et pane sussid jalga! Seega jagub nii argiseid rõõme kui ka kulmukortsutusi igasse päeva. Kuid kõige toredam on vast see, et minu tütres on teatavat muretut meelt ja ülemeelikut rõõmu, mida minus lapsena polnud. Olin ise pigem kurvameelne.

Kas olete kunagi tundnud, et lapse pärast olete mõnest asjast pidanud loobuma? (näiteks mõnest oma suurest unistusest…)

Ma ei tunne sellist sõna nagu loobumine. Tean, et ka lapsega koos saab unistusi täita ning suuri ja väikseid tegusid korda saata. Ma pole pidanud mitte millestki loobuma.

Mida teie arvate – kas Eestis ema olla on hea, lihtne?

Ma pole emana teistes riikides elanud. Arvan, et kõik algab ikka enda häälestusest ja suhtumisest. Lõpuks on iga perekond riik riigis ja oma peres sõltub juba palju meist endist. Minul on olnud seniks lihtne olla ema.

stella-3

stella-1

stella-2

Stella K. Wadowsky
Stella K. Wadowsky ja tütar Rene
Fotod: Ester Vaitmaa, Meisi volt